Șase activități educative pentru copiii de 2 ani

Un copil cu mâinile la ochi pătate de acuarele zâmbește.

Micuții sunt într-o continuă dezvoltare, prin urmare cele mai bune jocuri sunt adesea cele care le oferă o provocare. Secretul în a ține pasul cu energia lor fără limite stă în găsirea unor jocuri noi, care să îi facă nerăbdători și entuziasmați. Dacă ai nevoie de inspirație, citește mai departe pentru a descoperi câteva activități educative pentru copiii de 2 ani, care îi vor menține activi, le vor arăta că îți pasă și nu îți vor afecta bugetul.

Aici vom explora câteva dintre cele mai bune activități educative pentru copiii de 2 ani, printre care:

  • Jocuri simple de cuvinte
  • Jocuri de construit 
  • Jocuri de modelat cu plastilină
  • Conturul corpului
  • Crearea un abac din tuburi de hârtie igienică
  • Pictura cu degetele

Cu aceste șase activități și jocuri pentru copiii de 2 ani, întreaga familie se va distra într-un mod amuzant și plin de energie într-un timp foarte scurt. Și ce modalitate mai bună de a le arăta că îți pasă decât să petreci timp de calitate împreună?

Ține la îndemână șervețele moi dar rezistente pentru a șterge petele în timpul acestor activități. Acestea sunt delicate cu pielea sensibilă, dar suficient de puternice pentru a curăța urmele jocului.

1. Activități educative pentru copiii de 2 ani: jocuri simple de cuvinte

La vârsta de doi ani, copiii  pot deja să vorbească întruna și să repete fiecare cuvânt pe care îl aud. E momentul perfect să îi înveți câteva jocuri simple de cuvinte pentru a le dezvolta abilitățile. Aceste jocuri pentru copiii de 2 ani includ:

  • Simon spune. Dă-le exemple, acțiuni pozitive precum „Simon spune: zâmbește” sau „Simon spune: atinge-ți degetele de la picioare”.
  • Picnic. Aceasta este o modalitate minunată de a învăța aliterația și este foarte distractivă. Alege câteva obiecte care pot fi luate la picnic, cum ar fi lucruri care încep cu litera „S”. Copiii pot apoi numi doar obiecte care încep cu „S” - sau care produc sunetul „sss”.
  • Spionul. S-ar putea să fie prea mici pentru a ști cu ce litere încep cuvintele, dar puteți spiona lucruri după culoare, cum ar fi  „Eu spionez cu ochiul meu mic ceva verde. Este un copac”, sau chiar să încercați lucruri pe care le puteți auzi, de exemplu „Eu spionez cu ochiul meu mic ceva care face muu. Este o vacă”.

E o metodă amuzantă pentru dezvoltarea activității motrice și a limbajului copiilor și nu necesită bani!

2. Jocuri cu niște cuburi

Anumite activități educative pentru copii nu necesită un drum la magazin, întrucât pot fi realizate acasă. Puteți folosi lucruri obișnuite din casă, precum tuburi de hârtie igienică, drept cuburi de construit. Această practică nu numai că ajută la reducerea deșeurilor prin reutilizarea articolelor, dar le face și reciclabile după folosire!

Cele de la Zewa sunt suficient de puternice încât să facă față căzăturilor și altor manevrări mai dure. Învață copiii cum să așeze tuburile unul peste altul, pentru a construi o piramidă și apoi doborâți-le ca să vă amuzați.

3. Creați o fermă cu plastilină

Arată-le copiilor cum să formeze animale simple din plastilină. Puteți să vă jucați cu figurinele după ce le-ați modelat, creând o fermă imaginară. Este una dintre cele mai bune activități educative pentru copii de 2 ani, pentru că ajută la dezvoltarea limbajului și a aptitudinilor motrice, tactile și creative. Pentru acest joc așteaptă până când împlinesc doi ani (plastilina este recomandată pentru copii de cel puțin 2 ani) și supraveghează-imereu.

La vârsta de 2 ani, copiii copiază tot ce văd și vor să facă tot ce fac cei din jur. Așa că, de ce să nu îi lași să te ajute la curățenie? Dă-le câteva prosoape de bucătărie, ca să te ajute să ștergi petele. La această vârstă, ei nu vor fi foarte eficienți, dar este o metodă bună de a le arăta din timp cât de importantă este curățenia.

4. Conturul corpului

Spune-i copilului să se întindă pe o foaie de hârtie mare (de exemplu: o foaie A0 sau o rolă mare de hârtie decorativă) și trasează-i conturul corpului. Când ai finalizat, îndeamnă copilul să deseneze haine și o față pentru acest corp. Astfel copilul învață unde se află părțile corpului și este nevoit să se controleze, fiind necesar să stea nemișcat timp de un minut - ceva foarte impresionant, așa cum știe orice părinte/tutore.

5. Construiți un abac din tuburi de hârtie igienică

Aceasta e una dintre acele ingenioase activități educative pentru copii care este distractivă pentru toată familia.

  • Decorați împreună 5 (sau chiar 10, dacă ai destule) tuburi de hârtie igienică, folosind diverse carioci sau vopsele.
  • Apoi desfășoară suficientă hârtie igienică astfel încât să îți ajungă să formezi o sfoară pe care copilul, cu ajutorul tău, va înșira tuburile precum niște mărgele pe ață.
  • Leagă capetele de hârtie și vei obține o brățară uriașă.
  • Dacă e cazul, pot fi implicați și copiii mai mari, ca să îl ajute pe cel mic să numere toate tuburile, dându-le într-o parte ca pe niște biluțe într-un abac.

Folosește hârtie igienică moale și rezistentă precum Zewa, pentru ca sfoara să nu se rupă.

6. Pictura cu degetele

Copiii de 2 ani adoră să se joace, iar pictura este o activitate senzorială și distractivă care îi va fascina ore în șir. Ia niște tuburi de tempera sau vopsea specială pentru pictura cu degetele și dă frâu liber imaginației copilului pe o foaie mare de hârtie sau chiar pe niște prosoape de bucătărie. Lipește capodoperele pe frigider sau pe un perete pentru a le arăta celor mici că ești mândru/mândră de creativitatea lor.

Rolele de de bucătărie Zewa cu decor atrăgător pot fi șabloane de pictură perfecte, fiind și rezistente la umezeală. În scurt timp, ușa frigiderului va fi plină cu operele de artă create de copilul tău. Nu uita să păstrezi câteva prosoape de bucătărie pentru a șterge petele de vopsea.

Aceste jocuri pentru copiii de 2 ani sunt educative, dar lasă și multă mizerie. Ține aproape câteva șervețele faciale Zewa, pentru a șterge degetele lipicioase. Delicate cu pielea sensibilă, dar suficient de rezistente pentru a face față petelor cu o singură ștergere, sunt partenerii perfecți pentru jocurile care implică puțină dezordine.

Descoperirea de noi activități educative pentru copii este o experiență interesantă și pentru micuți, și pentru părinți. Nu trebuie să cheltui mult pe jucării scumpe, uneori cele mai simple activități pentru copiii de 2 ani sunt și cele mai distractive.


A fost folositor acest articol?Mulțumim pentru feedback!
sau

Abonează-te la newsletter și bucură-te de noutățile Zewa.

Abonează-te la newsletter și bucură-te de noutățile Zewa.

Primește cele mai noi informații și oferte speciale

Urmărește-ne